HERODOT

   Personalitatea lui Herodot, datorită păstrării integrale a operei sale, ni se înfățișează și astăzi, așa cum a fost acum două mii patru sute de ani în urmă, vie, iscoditoare, înclinată să cumpănească oamenii și faptele lor. Cicero l-a numit pe Herodot "părintele istoriei". Caracterizarea lui Cicero cuprinde o bună parte de adevăr, fără pretenția să-l identifice pe Herodot cu un adevăreat istoric. Herodot n-a fost altceva decât un cercetător harnic și talentat, care - depășind preocupările înguste ale logografilor - a trecut pentru prima oară la compoziția istorică de proporții vaste, axată pe un plan bine definit.
    Față de lucrările predecesorilor săi, Herodot s-a avântat în Istorii la povestirea unui lung șir de evenimente din istoria Orientului și a Greciei. Nucleul central al acestor evenimente care țin de secolele al VI-lea și al V-lea î.e.n., îl constituie războaiele greco-persane și împrejurările care au dus la izbucnirea ciocnirii între perși și daci. Deoarece Herodot a scris cea dintâi istorie cu caracter universal în literatura greacă, afirmația lui Cicero apare justificată, caci nimeni până atunci nu se încumetase să închege povestea întâmplărilor din trecu într-o operă de sine stătătoare, străbătută de un fir conducător, și prea puțini se interesaseră de istoria politică a statelor atunci existente.
    Datele privitoare la viața lui Herodot sunt relativ puține. Originar din Halicarnas, oraș în Caria colonizat de dorieni, și integrat ulterior în aria civilizației ioniene, Istoricul a văzut lumina zilei în răstimpul dintre expediția lui Darius în Grecia (490 î.e.n.) și ea a lui Xerxes (480 î.e.n.). Deși n-a fost contemporanul marilor evenimente pe care le-a povestit, amintirea lor - păstrată pretutindeni în lumea elenică în cugetul celor mai vârstnici - i-a folosit cu prisosință ca să le descrie cât mai veridic și plastic.
    Din familia sa fruntașă în Halicarnas, în afară de numele tatălui său, Lyxes, îl cunoaștem pe acela al lui Panyassis, ilustru poet epic, rudă apropiată cu Herodot (poate unchi ). La origine cariană, deși de mult elenizată, familia lui Herodot se înrudea, în linie paternă, cu casa domnitoare din Halicarnas. Bucurându-se de sprijinul Persiei, casa domnitoare din Halicarnas nu se bucura, în schimb, de simpatia familiilor influente grecești sau elenizate. Așa se explică și vrăjmășia neîntreruptă arătată de familia lui Herodot tiranilor localnici, din care făcea parte însăși celebra Artemisia, care l-a ajutat pe Xerxes în bătălia de la Salamina.
Educația primită de viitorul istoric al războaielor greco-persane s-a sprijinit pe concepții de viață aristocratice, concepții prețuite în cercurile influente din Ionia secolelor VI-V î.e.n Herodot a cunoscut îndeaproape creația epică și cea a marilor poeți lirici, înaintașii lui, pe care-i și citează adesea.
    Din punct de vedere politic tânărul a participat la lupta dusă de familia sa împotriva tiranului Lygdamis al II-lea, fiul Artemisiei, stăpânitorul Halicarnasului din prima jumătate a secolului al V-lea.
    Herodot se stinge din viață în jurul anului 425 î.e.n..
    Istoriile lui Herodot, deși în redactarea finală au un plan de concepție bine definit, nu se înfățișează ca o unitate desăvârșită. În mai mică măsură decât la epopeile homerice, s-au ivit și pentru Herodot destule probleme în jurul redactării operei, din care cea mai de seamă rămâne întrebarea dacă autorul și-a scris dintr-o dată opera, așa cum o citim noi astăzi, sau a sudat într-un întreg povestiri istorice anterioare.
    Subiectul întregii lucrări, care reprezintă, după mărturia autorului, o "cercetare personală", îl găsim enunțat de Herodot chiar la începutul cărții I: "Herodot din Halicarnas înfățișează aici rodul cercetărilor sale, pentru ca faptele oamenilor să nu pălească prin trecerea vremii, iar isprăvile mari și minunate săvârșite și de greci și de barbari să nu fie date uitării ; printre altele va pomeni și pricina pentru care aceștia s-au războit între olaltă".
    Când a purces la adunarea materialului pentru vasta sa operă, Herodot a căutat să scrie o istorie cât mai bine documentată în raport cu posibilitățile epocii lui. Pentru aceasta a făcut întinse cercetări personale, a consultat monumente epigrafice și arhive, s-a informat de la persoanele cele mai competente pe care le-a putut găsi. S.I. Sobolevski face următoarea clasificare pentru izvoarele folosite de Herodot: 1) observații personale făcute îndeosebi în cursul călătoriilor, însoțite de cercetări și concluzii; 2) tradiția verbală; 3)izvoare scrise.
    Cu toată stăruința ce a depus-o, el n-a putut totuși distinge cu fermitate perioada mitologică de cea istorică, nici granița dintre legendă și adevăr. Anumite limite în cercetarea științifică de care n-a putut trece, limite comune în istoriografia contemporană lui, nu înseamnă că istoricul a fost lipsit de orice discernământ critic. Dimpotrivă, Herodot nu este un credul gata să accepte orice versiune fără să o cântărească, însă informația sa intelectuală și pietatea religioasă l-au îndemnat adesea să accepte ca veridice informații care nu pot avea credit sau să tragă concluzii complet eronate.
Herodot obișnuiește aproape întotdeauna să menționeze izvorul informativ al faptelor relatate. Informația, uriașă ca volum, pe care se sprijină compoziția Istoriilor, se împarte în două categorii distincte: directă - fapte și lucruri cunoscute sau văzute de istoric personal, indirectă - fapte și lucruri aflate de la alții. Concluzii deduse de Herodot însuși pe calea raționamentelor sunt comune ambelor categorii de informație; în majoritatea lor însă, ele nu pot sta în picioare, cum e cazul în cartea I, cap. CXCVI, de pildă, sau în cartea a II-a, cap. XXIV.
    În istoria universală pe care a scirs-o Herodot, în munca uriașă de unificare a părților ei componente nu putea lipsi o anumită concepție asupra desfășurării procesului istoric; diversitatea stadiilor orânduirii primitive și sclavagiste pe care istoricul le-a luat în considerație l-au silit, la rândul lor, să reflecteze asupra dezvoltării societății omenești.


BIBLIOGRAFIE : Herodot - Istorii, Ed. Științifică, 1961