Titu Maiorescu
- îndrumător al culturii și literaturii române -
 

   Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea, care a fost întemeiată de Titu Maiorescu, P.P.Carp, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi și Vasile Pogor. La societatea Junimea Titu Maiorescu și-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei românești, antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu.
   Criteriile după care Titu Maiorescu își realiza critica literară se vroiau exclusiv estetice.
   În societate Titu Maiorescu era un mentor, lansând și susținând nume care s-au înscris în istoria literaturii.
   În ceea ce privește problemele limbii, Maiorescu a închegat un sistem ortografic rațional prezentat în "Despre scrierea limbei române", articol în care criticul luptă împotriva publiciștilor ardeleni și bucovineni, continuatori ai tradițiilor latinizate. O altă problemă lansată de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fără fond". Zoe Dumitrescu Bușulenga consideră că această teorie are un "dublu tăiș". Teoria se referea la ideea că :instituțiile împrumutate din alte părți, din alte culturi, nu pot dăinui ca forme, "nu pot trăi decât dacă cresc din rădăcini autohtone".
   În privința folclorului criticul junimist vede în folclor temelia pe care se poate înălța o cultură durabilă, plină de specific național. Începând cu Titu Maiorescu critica literară capătă rigoare, deși uneori ea era prea aspră("Intră cine vrea, rămâne cine poate"), prea judecătorească ,dar a fost necesară "într-un moment de creștere al literaturii".
   În calitate de critic, Titu Maiorescu a fixat terminologia de specialitate în critică și estetică; analizele pe care le-a făcut operelor lui Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, Goga vor fi exacte și pertinente(adevărate), dar în teoriile generale estetice el va rămâne într-un tărâm depășit, acela al "artei pentru artă".
   Eugen Lovinescu vorbind despre Titu Maiorescu considera: "critica lui Maiorescu a fost exclusiv culturală, normativă și s-a exercitat numai în cadrele orientărilor generale. Ea a plecat de la constatarea unei realități."
   Tudor Vianu atrage atenția asupra justeții judecăților lui Maiorescu și asupra nuanțelor pe care criticul știa să le pună în caracterizarea unor autori atât de diferiți ca valoare.
   Cât despre "O cercetare critică asupra poeziei de la 1867" :"Poezia, ca toate artele este chemată să exprime frumosul spre deosebire de știință care se ocupă de adevăr."
   Ideea: deosebirea între artă și știință, rolul poeziei și al științei.
   În concepția lui Maiorescu, "ideea sau obiectul exprimat prin poezie este întotdeauna un simțământ sau o pasiune și niciodată o cugetare exclusiv intelectuală".
   Ideea: ideea din poezie este reprezentată de sentimente.
   "Limba este materia primă a literaturii, așa cum piatra sau bronzul pentru sculptură,
culorile pentru pictură, sunetele pentru muzică".
   Din punctul de vedere al lui Titu Maiorescu există cuvinte poetice și nepoetice. Unele trezesc imagini sensibile, altele nu.
   "Observări polemice" este unul din studiile critice cele mai închegate. Autorul nu este antitradiționalist, dar critica lui Maiorescu este pertinentă acolo unde exagerarea și entuziasmul superficial tind să strâmbe adevărul.
   "Poeți și critici” - unul dintre cele mai controversate ale lui Titu Maiorescu. Esența criticului de a fi flexibil la impresiile poeților. Esența poetului este de a fi inflexibil în propria sa impresie.